Επιχειρηματικότητα
Μόδα και Δημιουργική Επιχείρηση

FAS1-A2. Από τη γρήγορη μόδα στην βιώσιμη μόδα

ΩΡΑ/ΔΙΑΡΚΕΙΑ (ΣΕ ΛΕΠΤΑ): 45’

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στην ακόλουθη δραστηριότητα έχουμε την αποστολή να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε βαθύτερα στον αντίκτυπο που έχει ο τομέας της μόδας στο περιβάλλον και να γνωρίσουμε τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν εμφανιστεί αυτά τα χρόνια για να αντισταθμίσουμε αυτήν την αρνητική επίπτωση στον πλανήτη.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ/ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Μάθετε

Οι άνθρωποι το γνωρίζουν όλο και περισσότερο, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά ορατό ότι η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και μόδας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γεννήτρια αποβλήτων στον πλανήτη, και αυτό οφείλεται στον μαζικό καταναλωτισμό και στις εφήμερες, ταχέως καταναλώνουσες μόδες. Τα απορρίμματα που δημιουργούνται, τα ρούχα που δεν πωλούνται ή είναι εκτός εποχής, τα ρούχα που δεν φοράτε πλέον, αλλά καταλαμβάνουν χώρο στην ντουλάπα σας, καταλήγουν στα σκουπίδια, όπου πρέπει να περιμένετε χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα συνθετικά υφάσματα, που αποτελούνται επίσης από πλαστικές ίνες, γίνονται όλο και πιο κοινά, καθώς απελευθερώνουν υλικά και απόβλητα ακόμη και όταν τα πλένουμε, μολύνοντας έτσι το νερό. Από την άλλη πλευρά, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις μεγάλες αποστάσεις και τη μεταφορά εμπορευμάτων, τα οποία κατασκευάζονται συχνά σε άλλες χώρες ως τρόπος μείωσης του κόστους παραγωγής, αυξάνοντας έτσι το αποτύπωμα άνθρακα. Οι πόροι που δαπανώνται για την κατασκευή, τη βαφή, το πλύσιμο… είναι υπερβολικοί. Για να φτιάξετε ένα ζευγάρι τζιν, ξοδεύετε περίπου 7.500 λίτρα νερού.

Για να μπορέσετε να καταλάβετε λίγο περισσότερο τον αντίκτυπο της μόδας στον πλανήτη μας, σας αφήνουμε ορισμένα στοιχεία:

Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στην έννοια της Fast Fashion. Είναι μια ιδέα που δεν αναφέρεται μόνο στη μαζική παραγωγή ρούχων χαμηλού κόστους, αλλά και στη στάση και τη συμπεριφορά των ανθρώπων που τα καταναλώνουν με υπερβολικό τρόπο. Μόδα που κάθε δύο μήνες ανανεώνουν ρούχα ή γίνονται ξεπερασμένα. Στο παρακάτω άρθρο θα ανακαλύψετε περισσότερα για αυτό το φαινόμενο που δημιουργεί μια πλασματική ανάγκη για μαζική κατανάλωση.http://negrowhite.net/fast-fashion-el-fenomeno-de-la-moda-desechable/

https://www.nytimes.com/2019/09/03/books/review/how-fast-fashion-is-destroying-the-planet.html

Ευτυχώς, ένα άλλο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον κίνημα κερδίζει δύναμη στον κόσμο της μόδας. Η Slow Fashion προωθεί μια πιο υπεύθυνη κατανάλωση ρούχων, που σχετίζεται με τις διαδικασίες παραγωγής, τα υλικά και τις συνθήκες εργασίας των ατόμων που εργάζονται σε αυτά. Έχει δεσμευτεί στο τοπικό εμπόριο και στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. https://www.esme.es/la-tendencia-slow-fashion-o-moda-sostenible/

https://www.nytimes.com/2017/10/11/fashion/what-is-slow-fashion.html

Κάθε μέρα υπάρχουν όλο και περισσότερες εταιρείες και οργανώσεις που στοιχηματίζουν στον βιώσιμο και ηθικό τρόπο, ο οποίος δεν είναι μόνο σεβασμός με το περιβάλλον, αλλά και με τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που το ασκούν. Παρακάτω, προτείνουμε να αναζητήσετε και να ερευνήσετε βιώσιμες μάρκες ρούχων κοντά στο περιβάλλον σας και να μας πείτε σε τι βασίζεται, πού βρίσκεται η καινοτομία της πρότασής τους και πώς καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια αλλαγή με τα προϊόντα τους. Για να μπείτε βαθύτερα στη διαδικασία ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υφασμάτων, σας αφήνουμε μερικά βίντεο, ώστε να μπορείτε να δείτε διαφορετικές επιχειρηματικές ιδέες που σχετίζονται με αυτούς τους δύο τομείς και να παρατηρήσετε τη διαφορά σε αυτόν τον τομέα μεταξύ της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης: