Επιχειρηματικότητα
Μόδα και Δημιουργική Επιχείρηση

Επίλυση διενέξεων

Lesson
Materials

Διάρκεια: 1 ώρα

Έκβαση μαθήματος: Μέχρι το τέλος αυτής της Ενότητας οι μαθητές θα είναι σε θέση να επιλύουν διενέξεις συμπεριλαμβανομένης της διαχείρησης της ομάδας ή της διαχείρισης πελατών.

Entrepreneurial competences

IDEAS AND OPPORTUNITIES RESOURCES INTO ACTION
Spotting opportunities Self-awareness and self-efficacy Taking the initiative x
Creativity Motivation and perseverance Planning and management
Vision Mobilising resources x Coping with uncertainty, ambiguity and risk x
Valuing ideas Financial and economic literacy Working with others x
Ethical and sustainable thinking x Mobilising others x Learning through experience x
Γνώση Δεξιότητες
Βασική γνώση σχετικά με το τι είναι η σύγκρουση και διένεξη. Στρατηγικές προκειμένου να αποφύγετε διενέξεις χρησιμοποιώντας τη διαχείριση διενέξεων.
Κοινωνιολογική γνώση σχετικά με την επίλυση συγκρούσεων.

Προσωπική ιστορία

Ο Victor (σελ. 60-61) είναι 40 ετών.Γεννήθηκε στην Αιθιοπία και κατάγεται από οικογένεια αγροτών. Αυτός και η οικογένεια του υπέφεραν από πείνα και λιμό για για πολλά χρόνια. Ως εκ τούτου αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Ελλάδα, πριν από 10 χρόνια. Αρχικά, αντιμετώπισε το καθεστώς αστεγίας αλλά και τη γραφειοκρατεία των Ελληνικών Αρχών. Ωστόσο ήταν γνώστης του πλεξίματος καθώς το πλέξιμο θεωρείται ιδιαίτερα κοινή ασχολία των ανδρών, στην Αιθιοπία. Έτσι, ξεκίνησε να πλέκει κασκόλ, μοναδικά στην εμφάνιση, δίχως εργαλεία, με τα ίδια του τα χέρια. Σήμερα πουλάει τις δημιουργίες του σε ένα κιόσκι στην Αθήνα, το οποίο και λειτουργεί και ως εργαστήριό του.

Δεν είχε ποτέ διαφωνίες με τους πελάτες του, ωστόσο συνάντησε συγκρούσεις με προμηθευτές του, οπότε και αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεργασία. Χάρη σε αυτήν την ενότητα, θα μάθει πως να διαχειρίζεται διενέξεις και ίσως πως να αποφεύγει εντέλει τη λύση συνεργασίας με προμηθευτές.

Έγγραφα/Άρθρα: https://www.managementstudyguide.com/understanding-conflict.htm

Βίντεο και διδακτικό υλικό: https://www.youtube.com/watch?v=KY5TWVz5ZDU (3:31) Εισαγωγή στη διένεξη και ένα μονοπάτι προκειμένου να επιλύεις συγκρούσεις. https://www.youtube.com/watch?v=iRg-HbqqBxI (4:23)

Παράδειγμα μιας σύγκρουσης για να φανεί η σημασία της επικοινωνίας και των ξεκαθαρων ρόλων.