Επιχειρηματικότητα
Μόδα και Δημιουργική Επιχείρηση

Υλικά

Lesson
Materials

Διάρκεια: 1 ώρα

Έκβαση μαθήματος: Μετά από αυτήν την ενότητα, ο εκπαιδευόμενος θα γνωρίζει διαφορετικό τύπο υλικού που μπορεί να χρησιμοποιήσει για τις επιχειρήσεις του.

Entrepreneurial competences

IDEAS AND OPPORTUNITIES RESOURCES INTO ACTION
Spotting opportunities x Self-awareness and self-efficacy x Taking the initiative x
Creativity x Motivation and perseverance Planning and management
Vision x Mobilising resources x Coping with uncertainty, ambiguity and risk
Valuing ideas Financial and economic literacy Working with others
Ethical and sustainable thinking x Mobilising others Learning through experience
Γνώση Δεξιότητες
Γνωρίζοντας διαφορετικούς τύπους υλικών ανάλογα με την προέλευσή τους, την κατανάλωση και τη φθορά και τη βιωσιμότητα. Κριτική Σκέψη
Να διερευνήσει λίγο τα υλικά σκυροδέματος σε μια περιοχή: ράψιμο Δημιουργικότητα

Προσωπική ιστορία

Ο Mohamed Ahmed Almoctar είναι επίσης γνωστός ως Hamada. Είναι ένας Νιγηριανός κοσμηματοπώλης και πουλάει κοσμήματα. Είναι μέλος ενός συνεταιρισμού 140 ατόμων στη Νιγηρία, μεταξύ των οποίων το 40% είναι κοσμηματοπωλεία. Εκεί ενεργεί ως ταμίας, καθώς και ως κοσμηματοπώλης. Ένα μέρος του κέρδους του συνεταιρισμού αναδιανέμεται μεταξύ των μελών και ένα άλλο μέρος διατίθεται σε κοινωνικά έργα και έργα τοπικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός σχολείου και αγόρασαν ένα γαϊδουράκι για να διευκολύνουν τη μεταφορά νερού σε ένα μικρό απομονωμένο χωριό. Το Hamada είναι Tuareg και ως εκ τούτου ήταν πάντα εξοικειωμένο με την κατασκευή ασημένιων κοσμημάτων, που είναι ένα από τα παραδοσιακά χειροτεχνήματα Tuareg. Ο συνεταιρισμός του οποίου είναι μέλος συνήθιζε να πουλάει τα προϊόντα του (κυρίως κοσμήματα, αλλά και άλλα προϊόντα καλλιτεχνικής και χειροτεχνίας, όπως δερμάτινα προϊόντα) σε τουρίστες που επισκέπτονται τον Νίγηρα. Αλλά με την άνοδο της ανασφάλειας στην περιοχή και συνεπώς την πτώση του τουρισμού, ο συνεταιρισμός αποφάσισε να ξεκινήσει την πώληση των προϊόντων του απευθείας στην Ευρώπη. Η Hamada ανήκει στους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό το εμπόριο. Από το 2006, όταν ήρθε στη Μασσαλία για πρώτη φορά για να πουλήσει τα προϊόντα του συνεταιρισμού, έρχεται στη Γαλλία σε τακτική βάση και μένει εκεί για δύο μήνες (ή περισσότερο εάν λάβει μεγαλύτερη θεώρηση) για να πουλήσει τα προϊόντα πριν πάει επιστροφή στο Νίγηρα για να παράγει περισσότερα είδη. Ο Χαμάδα επέμεινε στον θετικό αντίκτυπο της δυνατότητας τακτικής μετακίνησης μεταξύ των δύο χωρών. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί μια θετική σχέση με τους πελάτες του, που ξέρουν ποια αγορά ή χειροτεχνία πρέπει να παρευρεθούν για να τον βρουν. Έχουν επίσης τις κάρτες επαφής του εάν επιθυμούν να κάνουν ειδικές παραγγελίες. Τον επιτρέπει επίσης να περνάει μεγάλα χρονικά διαστήματα στη χώρα του, κοντά στην οικογένειά του. Επιπλέον, δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα παραδοσιακά εργαλεία και τις ίδιες πρώτες ύλες που κάνουν τα προϊόντα του αυθεντικά. Επίσης, είναι πολύ περήφανος για τις κοινωνικές ενέργειες του συνεταιρισμού και θέλει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η δραστηριότητά του δεν είναι μόνο επιχειρηματική.

Εισαγωγή στην μαθησιακή ενότητα

Στο τέλος της διδακτικής ενότητας οι μαθητές θα έχουν αποκτήσει ορισμένες γνώσεις.

Θα τους επιτρέψει να εμβαθύνουν στην ευρεία έννοια του «υλικού» και να τους επιτρέψει να κάνουν διαφορετικές ταξινομήσεις σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια. Θα εμβαθύνουμε επίσης σε κοινά υλικά στον τομέα της μόδας, με πολλά παραδείγματα.