Επιχειρηματικότητα
Μόδα και Δημιουργική Επιχείρηση

FAS4-A2. Υλικά στον τομέα του υφάσματος

ΩΡΑ/ΔΙΑΡΚΕΙΑ (ΣΕ ΛΕΠΤΑ): 30’

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σε αυτήν τη δραστηριότητα, θα αναφερθούμε εν συντομία στα υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, ως παράδειγμα ενός χώρου εργασίας.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ/ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΜΑΘΕΤΕ

Στον τομέα της ραπτικής και της μόδας έχουμε μια μεγάλη ποικιλία υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για επαγγελματική εργασία. Πρώτα απ ‘όλα, θέλουμε να αναφερθούμε σε αυτά που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε για συνεχή χρήση και ότι, αν και είναι ευέλικτα στη μεγάλη τους πλειοψηφία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις και η φθορά τους δεν είναι τόσο γρήγορη όσο άλλες: Πλάκες ψαλιδιού υφάσματος Ραπτομηχανές Βελόνες με ανοιχτά κουμπιά Κανόνες μεζούρας Σαπούνια Από την άλλη πλευρά, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τα διάφορα είδη, τα ενδύματα και τα προϊόντα απαιτεί υλικό το οποίο, αν και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, έχει μεγαλύτερη φθορά από αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για τα υφάσματα, τις χάντρες και τα νήματα που χρησιμοποιούνται για την πραγματική κατασκευή.

Υφάσματα: μπορούμε να βρούμε μια μεγάλη ποικιλία υφασμάτων υπό αυτήν την έννοια κατασκευασμένα με διαφορετικά υλικά και ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες. Μπορούμε να βρούμε βιολογικά υφάσματα, που θεωρούνται οικολογικά υφάσματα, τα οποία χαρακτηρίζονται κυρίως από την καθαρότητα και τη βιωσιμότητά τους στην κατασκευή και τα συστατικά τους (βαμβάκι, λινό, κάνναβη…). ή συνθετικά υφάσματα που θεωρούνται ως αυτά που προσπαθούν να μιμηθούν τις φυσικές ίνες, αλλά αποφεύγοντας τα μειονεκτήματά τους, σε βάρος της υποβάθμισης του περιβάλλοντος (πολυεστέρας, πολυαμίδιο, ακρυλικό, νάιλον…), συνήθως αναμεμιγμένα με φυσικές ίνες. Παίρνουμε αυτήν την ευκαιρία για να σας υπενθυμίσουμε τις εναλλακτικές λύσεις στον τομέα της μόδας για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών που είναι σε καλή κατάσταση, μετατρέποντας τα ρούχα σε άλλα αντικείμενα (τζιν και πουκάμισα σε φούστες, φούστες σε σακίδια κ.λπ.). Σταματήστε από τη μονάδα διδασκαλίας ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης για να ανανεώσετε τις έννοιες.

√Νήματα: Έχουμε επίσης μια μεγάλη ποικιλία τύπων νημάτων (πολυεστέρας, βαμβάκι, μετάξι, σπάγγο, ελαστικό…), ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να τους δώσουμε ή τα υφάσματα που πρόκειται να ράψουμε μαζί τους. Για παράδειγμα, έχουμε το νήμα ραψίματος που είναι ένα βαμβακερό νήμα που σπάει εύκολα και χρησιμεύει για να στερεώσει τα υφάσματα πριν τα ράψει με το μηχάνημα.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΕ

Τώρα θα θέλαμε να προτείνουμε να ερευνήσετε τα υλικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε έναν από τους ακόλουθους τομείς και να ελέγξετε αν έχει επιλεγεί το επαναχρησιμοποιήσιμο ή ανακυκλωμένο υλικό: κατασκευές, αυτοκίνητα, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, γραφεία